Tips

Hoe je aan die Warme Babbel begint?
Gewoon, als jezelf.

Onze toptip

Het is allemaal oké. Alles mag er zijn. Ook verdriet, schaamte, onzekerheid, twijfel of weerstand. Onze Warme Babbelaars oordelen niet. Daarvoor hebben ze zelf genoeg meegemaakt. Ze kiezen er vrijwillig voor om klaar te staan. En dat doen ze vanuit hun hart. Dus: gewoon welkom!

Moet ik zelf een profiel maken?

Om een warme babbel aan te kunnen vragen, heb je een account nodig op warmebabbel.be. Dat doe je door je te registreren. Eens je een account hebt, krijg je de mogelijkheid om een profielpagina in te vullen met informatie over jezelf en jouw verhaal. Je kan ook een foto toevoegen. Warme Babbelaars kunnen dit profiel zien en zo al een beetje over jou te weten komen. Dat kan handig zijn in aanloop naar een gesprek.

Jouw accountgegevens en profielpagina zijn niet zichtbaar voor andere bezoekers van de website. Alleen de beheerder van de site kan jouw accountgegevens zien (naam, gebruikersnaam en e-mailadres). Jouw profielpagina kan alleen bekeken worden door de beheerder en door de Warme Babbelaars.

Het invullen van een profiel is trouwens niet verplicht. Je mag dit ook gewoon leeg laten. Dan staat er alleen je gebruikersnaam op de pagina, meer niet.

Hoe pak ik dat eerste bericht aan?
  • Het is leuk om aan te geven waarom het profiel jou aansprak, waarom je die persoon koos.
  • Vertel kort iets over jezelf en je situatie. Bijvoorbeeld:
    • ‘Ik ben Ann en mama van een tiener met autisme’ of
    • ‘Ik ben Marc en ik vermoed dat mijn partner psychische problemen heeft, maar er is geen diagnose’.
  • Geef aan waar je naar op zoek bent. Heel concreet, zoals: ‘ik zit met heel veel vragen rond manisch depressief zijn’. Of algemener: ‘ik wil gewoon eens praten’ of ‘ik weet eigenlijk niet goed waarom ik dit doe, maar het voelt juist’. Allemaal prima.
  • Laat ook weten welk contact je wenst:
    • ‘Ik spreek graag met jou af voor een wandeling / voor een koffie of thee.’
    • ‘Ik wil liefst met je bellen.’
    • ‘Kunnen we een keer Zoomen?’
    • ‘Mag ik jou via e-mail mijn verhaal doen?’
    • ‘Ik zou graag naar activiteit X van Similes gaan, maar niet alleen… Wil jij me vergezellen?’
Wat als ik vrij snel iemand wil kunnen spreken?

Als het allemaal wat sneller moet gaan, vind je tussen de profielen aanloopplekken, luisterlijnen en mailboxen waar je op vaste momenten gewoon rechtstreeks terecht kan.

Hoe start ik het eigenlijke gesprek?

Daar zijn jullie dan. Samen op dezelfde plek of online of aan de telefoon. Dat kan even spannend zijn, want jullie kennen elkaar amper. Er is niks mis met eerst wat koetjes en kalfjes om het ijs te breken. Vertel bijvoorbeeld even hoe je dag al was. Vraag waarom zij of hij vrijwilliger is geworden. Of kom meteen to the point.

Doe zoals het juist voor jou voelt, in het moment.

Wat als ik emotioneel word?

Er wordt ruimte en tijd gemaakt – misschien na vele maanden – om te vertellen wat jou bezighoudt of waar je zelfs van wakker ligt. Dat kan een en ander losmaken. Verdriet, onmacht, kwaadheid … Ze zijn welkom. Ook de vrijwilliger kan geraakt worden. Laat het toe. Duid even als het nodig is: ‘wow, dit doet veel met me’, ‘dat had ik niet zien aankomen’, ‘ik zie dat het jou ook raakt’, ‘fijn dat ik mijn gevoel mag tonen’, ‘dank je om ook zo open je emoties te tonen’ … 

Het tegenovergestelde is ook perfect mogelijk. Je voelt amper emoties. Enkel de drang om te vertellen. Of om een stukje in stilte te zijn.

Prima.

Ik ben bang voor stiltes …

Dat is begrijpelijk. Stiltes kunnen misschien gênant aanvoelen, maar hoeven dat niet te zijn. Soms komt er vanuit de stilte net wat er nodig is. Je kan ook even benoemen wat er gebeurt: ‘ik weet niet meer wat zeggen’ of ‘het moet nog wat bezinken’.

Wat als het genoeg voor mij is voor de afgesproken tijd om is?

Het is jouw Warme Babbel. Je bent hier niet om te pleasen. Als het voor jou volstaat, hoef je de afgesproken tijd niet uit te doen. Benoem dat het gesprek voor jou rond is en bedank de vrijwilliger voor haar of zijn aandacht. 

Wat als ik me echt niet op mijn gemak voel of geen klik heb met de vrijwilliger?

Dan is dat zo.

Geen drama. We zijn en blijven mensen en het leven is onvoorspelbaar. Uit je dankbaarheid voor de afspraak, vertel eerlijk dat het je niet lukt om je verhaal te doen en wens de vrijwilliger nog veel succes met zijn volgende ontmoetingen. Klaar. 

Andere optie, als je daar zin in hebt: benoem eerst wat er onwennig of moeilijk voor je voelt. Misschien draait het toch nog uit op een verrassend vlot gesprek.

Ik weet het nog niet zo goed met die Warme Babbel…

Een Warme Babbel is een gesprek zonder verwachtingen naar jou toe. Het is oké als je veel vertelt, het is even oké als je weinig vertelt.

Je mag van onze vrijwilliger verwachten dat zij of hij open en respectvol naar jouw vragen en verhaal luistert. Zij of hij is geen hulpverlener. Hét antwoord en dé oplossing kan je niet verlangen. Wel samen hardop nadenken als je dat wenst.

Voelt het de dag zelf toch niet goed om je te uiten? Geef dat dan gerust eerlijk aan: ‘ik merk dat ik er toch liever niet over praat’ of ‘dank je voor je aandacht, maar het gaat me niet af’.

Je mag praten waarover je wil.

Laat van je horen!

Deel jouw meningen en ervaringen en help ons dit aanbod verder uit te bouwen en verbeteren.

Dit kan via ons feedbackformulier

We horen graag…

  • jouw mening over het concept
  • hoe vlot je je weg vindt op de site
  • hoe het contact leggen verliep
  • hoe je het gesprek met een Warme Babbelaar hebt ervaren
  • wat het gesprek jou heeft gebracht